Anbefalinger, ressourcer, tips
- fra højskole uge 1, 2019

Kurset "Den Buddhistiske Impuls" var en udforskning af de inspirationer fra buddhismen, som er begyndt at spille en vigtig rolle i vores tids kulturlandskaber - danske, vesterlandske og globale.

I kursets løb fordybede vi os i praktiske metoder, filosofiske indsigter og meget derimdellem. På den sidste session blev der delt en række henvisninger til gode muligheder for at gå videre i samme ånd. Den har vi renskrevet og udfoldet lidt mere nedenfor.

Praksis:

1. Øvelserne fra kurset. Hvis man gerne vil tage meditation  ind i sin dagligdag, i den åbne og "non-duale" stil som John Dunne introducerede, er det for det første helt fint at fortsætte derhjemme med serien af øvelser og instruktioner fra højskolekurset. Som genopfriskning regner vi i øvrigt med at lægge lydfiler fra Johns undervisning her på siden, når vi har fået dem redigeret, engang i efterårets løb,

2. Tara programmet - Tara's Triple Excellence" er en systematisk skridt-for-skridt indføring i den store familie af meditationsformer og relaterede praksisser, som hører til den gren af buddhismen som Gomde repræsenterer. Tara-programmet ligger godt for dem som gerne vil gå i dybden med den tibetansk buddhistiske tradition i en form som kan leve i hverdagen her i Danmark og Vesten.
http://www.gomde.dk/83/praktiser-i-hverdagen

3. Bodhi-træning - Erik Pema Kunsang, en af Gomdes vigtigste lærere, har udviklet et to-årigt forløb med en kursusdag om måneden, hvor man grundlægger en solid egen praksis i den organiske sammenhæng af metoder, åbninger og indsigter fra den samme tradition, men uden så meget af den religiøse og traditionelle ramme. Eriks bodhi-trænings program fungerer også som en velunderbygget meditationslærer-uddannelse.
http://bodhitraining.com/

4. MBSR - "Mindfulness Based Stress Reduction". Jon Kabat-Zinns toneangivende mindfulness-undervisningsforløb kan vi også varmt anbefale som en robust og for rigtig mange mennesker brugbar mulighed for at grundlægge en gedigen meditationspraksis. Også her går man direkte om bord i det praktiske uden at behøve at forholde sig til kulturelle og religiøse baggrunde - samtidig med at de buddhistiske rødder er klart og tydeligt anerkendt. Der er også et videregående program hvor man kan uddanne sig til mindfulness-instruktør, og et internationalt netværk af forsknings- og uddannelses-centre.
https://www.umassmed.edu/cfm/
http://mindfulness.au.dk/

 

Bøger og artikler

Gomde's egen lille bogshop har en fin samling af bøger, specielt omkring den tibetanske buddhistiske tradition i teori og praksis, og man kan også få gode råd om at finde litteratur som passer til ens interesser og forudsætninger. Kontakt evt. Mette (mettetrue@gmail.com) for at høre hvornår den har åben.

John Dunne: website med mange artikler og andre ressourcer: 
https://www.johnddunne.net

Chökyi Nyima Rinpoche, Gomdes hovedlærer, har udgivet en række fine bøger på dansk og engelsk, senest
Sadness Love Openness

Chögyam Trungpa: Cutting through spiritual materialism

Dzongsar Jamyang Khyentse:
What makes you not a buddhist.
Siddharta’s intent.

Af bøger om buddhistisk filosofi kan specielt anbefales:

Rupert Gethin: The foundations of buddhism
Carpenter: Indian buddhist philosophy
Andy Karr: Contemplating reality

Dialog mellem buddhisme og videnskab:
Mind and Life Institute (konferencer og sommerskoler, især for unge forskerspirer)
Hasenkamp (ed): The monastery and the microscope
Evan Thomson: Waking Dreaming Being

 

Image

Kursets lærere

John Dunne: www.johndunne.net

Khenpo Tokpa Tulku:

David Hykes : Harmonic Presence Foundation.

Karen Johanne Pallesen og Jacob Piet.
Se Dansk Center for Mindfulness

Anne Marie Pahuus
Bogen Tænkepausen on kærlighed
Anne Maries forsknings-side på Århus Universitet

Andreas Doctor

Susanne Lifschitz

Niels Viggo Hansen
www.nielsviggo.net
Blog: www.wisdom-in-process.com

Image

Gomde og Gomde Højskole

Gomdes egen webside

Gomde Højskole - følg med på bloggen - og vi håber selvfølgelig også vi ser dig igen til næste sommer