Medvirkende
Nedenfor finder du den stab af lærere og bidragsydere, som underviser på Gomde Højskole. Du kan læse interviews med mange af dem, og listen opdateres løbende.
Lærerstaben er sammensat; nogle er deciderede kontemplative lærere, andre er forskere, kunstnere, mediefolk eller engareret i andre sammenhænge, hvor det åndelige kan spille en vigtig rolle.
Erik Pema Kunsang — Meditationslærer og forfatter, gennem mange år oversætter for en række af den tibetanske buddhismes største lærere.
“... Om man så kalder det buddhisme eller bliver buddhist – man kan lære metoderne, og bruge dem praktisk til mere og mere at holde roret i sit eget liv. Og det kan man endnu bedre når man ved noget om den sammenhæng de kommer fra, og de sammenhænge de i dag anvendes i …”
Anders Laugesen - radio-vært i DR (“Mennesker og Tro”), igennem mange år aktiv i mange dialog-fora om kristendom og spiritualitet, både i kirkeligt regi og andetsteds.”
“... Det ligger i højskolens livsnerve, at den altid fornyer sig. Højskolebevægelsen har altid været på vej. Jeg tror at den kontemplative højskole er en oplagt, levende, ny gren på det her store træ… “
Phie Ambo – filminstruktør. Har haft stor gennemslagskraft i Danmark og udlandet med dokumentarfilm om eksistentielle, spirituelle og økologiske dimensioner, og har desuden engageret sig stærkt i oprettelsen af en ny grøn friskole i København.
".... jeg tror, det bliver enormt vigtigt i fremtiden med åndelige fællesskaber, som kommer ud over puden og gør en forskel.... det er enormt vigtigt at forbinde sig med et fællessakb og en større fortælling"
Lone Fjorback – psykiater, ph.d., yogalærer, leder af dansk center for mindfulness.
"... Jeg tænker, den vigtigste kvalifikation er at tage sit liv helt vildt alvorligt. Helt vildt! ... Hvis man er heldig, kan det være, at man kan bidrage til at nedbringe lidelse i det hele taget, eller stress. Og det kan man i alle fag..."
Peter Elsass – psykolog, dr. med, igennem mange år forfatter og underviser omkring sundhedspsykologi, psykoterapi og senest et par publikationer om buddhisme og meditation, bl.a. bogen "Kunsten at være bange" og "Buddhas Veje".
"... måske giver det mening at tale om en form for indre eventyr, hvor vi er oppe imod noget dybere i os selv og i tiden - hvor det handler om at sætte det til side som man ellers klynger sig til som “sit eget”, for at gøre det som virkelig er meningsfuldt"
John Dunne – professor, Ph.D., forsker og lærer i buddhistisk filosofi og det voksende felt af "kontemplativ humanisme". John er meget aktiv og indflydelsesrig i tværdisciplinære forskningsprojekter og dialoger om buddhisme og meditation, herunder the Mind and Life Institute. Han er også selv en inspirerende meditations- og dharmalærer.
John Dunnes egen webside indeholder links til meget af hans arbejde, herunder flere foredrag som kan streames.
David Hykes – komponist, korleder, sanger, grundlægger af “Harmonic Choir”. David har udviklet unikke former for kontemplativ sang og korarbejde med bl.a. systematisk kreativ brug af overtoner (“harmonics” på engelsk), og er berømt for sine koncerter og musikudgivelser. Han underviser også i meditation og kontemplativ sang.
“… kreativitet og lytten er helt afhængige af hinanden. Jeg ser både kunstnerisk arbejde og meditation som et spørgsmål om at akkompagnere…”

Susanne Lifschitz –Erfaren yogalærer, mindfulness-instruktør og psykoterapeut - og samtidig koordinator for Gomdes daglige drift. Susanne vil forestå og guide en times morgenyoga hver dag under højskolekurserne, tilrettelagt så både begyndere og erfarne kan få udbytte.
...Vi starter fra drømmeland ved at trække vågenhed ind i hvad kroppen kan bevæge og erfare i dag... Det er egentlig det og ikke stillingerne der er morgenyogaen...

Niels Viggo Hansen – Filosof, Ph.D., forsker ved Århus Universitet i gruppedynamik, meditation og vaner, initiativtager til “Moving Meditation”, “Delta-Programmet” og Gomde Højskole.
"…Efterhånden som mindfulness og meditation er blevet en del af hvem vi er, må denne kulturstrøm også begynde at tage ansvar.... Det er højskolens bagtanke…"

Andreas Roepstorff – Professor, Ph.D., leder af en række innovative forskningsprogrammer, herunder det tværdisciplinære "Interacting Minds Center" ved Aarhus Universitet.
"… …"

Karen Grøn – Kunsthistoriker, direktør for Trapholt Museum, tidligere museumsinspektør på Kvindemuseet i Aarhus.

Halfdan Muurholm – Filminstruktør og journalist. Halfdan står bl.a. bag den prisvindende dokumentarfilm "My Hottest Year on Earth" og TV-serier som "Bertelsen på Caminoen" og "Bertelsen på Shikoku 88".
"Når jeg laver TV, tænker jeg tit på at Buddha sagde at alting forandrer sig hele tiden. Man kommer ligesom lidt ned på jorden ved at tænke sådan... Og så er det i øvrigt OK at ville noget med det man skaber - men være klar til at noget helt uventet kan ske i processen. "

Kirstine Roepstorff – Billedkunstner, aktuel med udstillingen "Renaissance of the night" på Charlottenborg Kunstal.
"Hvis man har kreativiteten som læremester, lærer man at stole på det der kke er - at det findes - og man lærer at pode det med opmærksomhed. På den måde begynder det at få tæthed, form, masse..."
Se video-interview med Kirstine Roepstorff og David Hykes her.

Thomas Doctor – Ph.d. i buddhistiske studier og oversætter. Underviser bl.a. på Rangjung Yeshe Institute i Kathmandu og rejser rundt med tibetanske lamaer som oversætter.

Lise Westzynthius – Eksperimenterende sanger og sanskriver og netop aktuel med pladen "JA".
Læs mere på Lises egen hjemmeside.

Anne Marie Pahuus - Filosof, ph.d., forfatter til en lang række bøger og artikler, b.l.a. bogen "Kærlighed" i serien af Tænkerpauser.
"Kærligheden giver et svar på spørgsmålet om identitet. Du bliver dig selv ved at finde noget udenfor dig selv, som er vigtigere... ...Tingene skal kalde på os og bevæge os på en måde, hvor vi ikke kan lade være med at ville lære det at kende. Så bliver vi ligesom det elskede, siger Platon. Det er jo næsten en skræmmende tanke..."

Madhurima Rigtrup – underviser, spirituel lærer og forfatter til bogen "Det Intelligente Hjerte".
"Når vi søger kærligheden, hvad er det så dybbest set vi prøver at få ind i vores liv? .... Kærligheden kommer måske først ind i vores liv som en følelse, men så har vi mulighed for at opdage lag på lag af noget meget større..."

Andreas Doctor - Ph.d. i religionsvidenskab og oversætter. Andreas har studeret buddhismen igennem mange år, heraf 20 år i Nepal, og arbejder til daglig med at formidle buddhismen i vesten gennem Chokyi Nyima Rinpoches internationale organisation.

Jacob Aremark – cand.mag. i filosofi, manuvision kropsterapeut og erfaren yoga-lærer. Desuden højt gradueret kampkunstlærer indenfor den japanske kampkunst "aikido". Jacob vil varetage både yoga-undervisning og aikido-sessions.
"Når vi laver Aikido er vi enige om, at sigtet er at finde balance - også når verden kommer imod én. Det handler egentlig ikke ret meget om at få møffet den anden ned på gulvet"
Aners Morgenthaler – satirisk tegner, forfatter og filminstruktør. Kendt for Wulffmorgenthaler-striberne og som klimaaktivist.
"... kreativitet og fælleskab spiller sammen på rigtig mange måder... Jeg tror, vi er allermest skabende, når vi er fælles-skabende... Så man behøver ikke kunne det hele selv for at skabe forandring"